Spis naturen
Naturen rummer mange spiselige skatte.
Jeg vil i dette indlæg se lidt nærmere på nogle af de spiselige ting du kan finde i naturen.
Hvad kan jeg finde?
I september og oktober er det muligt bl.a. at finde:
- Blåbær
- Hindbær
- Brombær
- Hyben
- Tyttebær
- Sortbær
- Slåen
- Rønnebær
- Hyldebær
Hvorfor skal jeg selv finde dem?
Udover det spiselige og sunde i disse bær, er der også andre sunde ting ved at finde spiselige bær i naturen.
Ved at tage dig tid til at gå på opdagelse i at finde bær, giver det dig en anden oplevelse end at gå ned i den nærmeste butik for at købe det.
Der er en anden ro ved at finde det selv, det giver en tilfredsstillelse af at du selv har fundet dem. Når du spiser dem, giver det også en anden sanselig oplevelse. Det at du har brugt tid på at finde og tilberede dem gør at du værdsætter smagen og måltidet mere.
Du vil helt sikkert dufte og smage mere på det du har brugt tid på at finde og lave i forhold til hvis du blot var taget ned i supermarkedet for at købe bærrene.
Ved at gå rundt og finde bærrene skærper du også dine evner til at skelne mellem ting. Du træner din opmærksomhed, din stedsans og også din hukommelse i forhold til, hvad det er du skal se efter, hvor det var sidst du så noget også videre.
Så selvom det kan tage noget længere tid at indsamle bær i naturen og bagefter tilberede dem, vil det have givet dig nogle helt andre styrker, du kan tage med dig videre i din hverdag.
Udover de mere sanselige og kognitive kvaliteter, der bliver styrket, vil du, hvis du ikke kommer så tit ud i skoven, blive mere opmærksom på naturen og glæde dig mere over den og du vil få et velfortjent pusterum fra hverdagens mange pligter. Hvis du har svært ved at side stille i naturen, kan det at gå på jagt efter bær være en anden måde at få lidt mere luft og ro i hovedet på.
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Generelt når du finder bær i naturen, så tjek for insekter, laver, snavs inden du spiser dem.
Hvis de ligger på jorden, så skyld dem gerne inden du spiser dem.
Undgå at rykke planterne op, saml kun bærrene.
Hvad kan man bruge bærrene til?
Hindbær, brombær, blåbær, tyttebær og sortbær kan spises rå, som de er.
Hindbær, brombær, blåbær og tyttebær er gode at lave marmelade eller syltetøj af. Sortbær kan også godt bruges, men er lidt mere kedelige i smagen.
Hyben kan også spises rå, men spis kun det røde skrald og kød. Indeni er der små kerner, der kan være kløende.
Hyben er gode at lave marmelade af – gerne blandet med æble. Det kan være lidt tidskrævende at lave marmelade af, da du kun kan bruge den smule, der er omkring kernerne. Hvis man har mange, kan man også lave hybensirup, der er god til pandekager og desserter.
Slåen, hyldebær og rønnebær skal tilberedes før de spises.
Rønnebær er meget bitre i sig selv og bruges oftest til gele (pga. deres høje indhold af pectin).
Slåen er bitre før de får frost. Derefter er de mere søde og kan bruges i snaps eller saft.
Hyldebær bruges ofte til hyldebærsaft eller suppe.
Hyldebær kan give mavekneb hvis man spiser for mange rå. Men blomsterne, som blomstrer i juni/juli, kan bruges til at lave hyldeblomstsaft af, som er en dejlig sommerdrik.
Hyldebærsuppen bruges ofte om vinteren og er godt hvis man har ondt i halsen pga. de mange antioxidanterne i hyldebærrene.