Hvor godt kan du lide din krop?
Har du svært ved at acceptere din krop som den er? Er der nogle områder på din krop du er utilfreds med? I så fald, er du ikke alene. En stor del af, især unge, kvinder oplever på et tidspunkt i livet at have kropsskam.
Dette indlæg vil handle om, hvad kropsskam er og hvordan du kan arbejde med at få det bedre i din egen krop.
Hvad er kropsskam?
Kropsskam er egentlig ikke et ord i ordbogen, endnu, men det kommer nok.
Derimod findes ordet skam. Skam er ifølge ordbogen; en ubehagelig følelse af ydmygelse, skyld eller flovhed, fremkaldt af bevidstheden om at have gjort noget forkert eller pinligt.
En anden betydning af skam er; tab af respekt og anseelse. Kropsskam er en blanding af disse to betydninger. Kropsskam dækker over en skam over kroppen. Det kan skyldes en flovhed eller skyld over ikke at have levet op til et ideal man selv eller normen siger kroppen bør være eller se ud. I den forbindelse kan man få en følelse af at man har tabt respekt fra omverdenen.
Når man prøver at finde sig til rette i den sociale gruppe man befinder sig, er der mange parametre man bliver målt og selv måler sig på. Her er en af parametrene kroppen og udseendet.
Hvem får kropsskam?
Ikke underligt er det ofte unge mellem 15 og 30 år, der er mest ramt. Det er i denne alder, man stadig er ved at danne sin egen identitet og finde ud af, hvad man vil med sit liv. Det skal dog siges, at alle aldre kan lide af kropsskam.
I 2010 kom Center for Ungdomsforskning med en stor rapport, der viste at hver 10. ung mellem 18 og 25 år hader sin krop. Det er mange!
Chris Pedersen er en af dem, der ville undersøge den moderne kropskultur.
Det han fandt frem til, var bl.a. at presset om den perfekte krop primært kommer fra den visuelle kultur – altså vores sociale medier. Her ser vi dagligt tusindvis af billeder af kroppen.
Fra gammel tid havde vi guderne som idealer, men dem kunne vi tydeligt ikke leve op til. Det er anderledes i dag, da det er mere ”almindelige” mennesker, som vi ser et udsnit af på de sociale medier. Dermed bliver der skabt et billede af, at sådan skal jeg se ud – også selvom vi godt ved, at mange af billederne er redigerede og ændret. Det gør, at vi derfor stadig ikke kan leve op til idealet.
Når vi ikke kan leve op til den forventning, der er om at se sådan ud, ja så skammer vi os. Vi skammer os over vores krop, men også over os selv som person. Der bliver lavet en forkert kobling mellem vores krop og vores person.
Kroppen i sociale sammenhæng
Det er svært at være i en social sammenhæng uden at kroppen er med. De færreste ville komme til en fest iført en stor kasse eller kæmpe sæk, hvor man ikke kunne se noget som helst af kroppen. (ja, der er de få med burka eller lignende, hvor kroppen ikke er synlig, men deres påklædning af kroppen giver alligevel et eller andet signal til omverdenen)
Thomas Nedergaard (ungdomspræst på Vesterbro i København) møder også et billede af en kropsfikseret kultur.
Han siger bl.a.; ”Kroppen er blevet vores alter. For nogle år siden talte man om, at fitnesscenteret havde overtaget kirkens rolle i menneskets liv, og det ser vi måske konsekvenserne af nu. Folk er blevet bange for at vise den almindelige, naturlige krop frem, for kroppen er blevet hellig og skal helst se perfekt ud. Det er der ufatteligt få, der kan leve op til, og derfor har vi lavet en slags kollektiv dårlig samvittighed og mindreværdskompleks.”
Ifølge Karen Hvidtfeldt Madsen (lektor ved institut for kulturvidenskaber på Syddansk Universitet og forsker i kultur og sundhed) spiller de sociale medier en særlig rolle i forhold til betydningen af vores udseende.
Hun siger; ”Vi er hele tiden på. Mobiltelefonerne er der altid, og man føler på den måde sig hele tiden betragtet. Vi er ekstremt opmærksom på, hvordan vi ser ud, og det giver en opmærksomhed på kroppen, som er unik.”
Men når vi er så kropsfokusset, kommer skammen også.
Mogens Lindhardt (teolog) siger: ”Vi styrer hele tiden efter at undgå skammen. I Det Gamle Testamente var skam ofte forbundet med nøgenhed, og man kan også sige i dag, at vi tager en maske på, når vi klæder os på om morgenen. Skam handler først og fremmest om frygten for ikke at kunne kontrollere andres blik. Så når vi klæder os på og ifører os vores image, er det et forsøg på at opnå den kontrol.”
Uanset, hvad årsagen er til at man har kropsskam og uanset om man kan placere en skyld eller ej, så kan man heldigvis selv gøre noget for at få det bedre med sin egen krop. Det er ikke altid let, men hvis vi hver især gør noget, vil det måske en dag ændre samfundets og den kollektive tankegang om, hvordan kroppen skal se ud og værdsætte vores forskelligheder i stedet.
Hvad kan du selv gøre?
Det handler om dit eget syn på dig selv. Det handler om, hvad du har fokus på. Hvis du flytter dit fokus fra det du er utilfreds med til det du er tilfreds med, får du det efterhånden bedre med dig selv og din krop.
Du kan forandre andres syn på dig ved at du ændrer dit eget syn på dig selv. For uanset, hvor meget du gerne vil andre skal ændre deres syn, kan du ikke ændre dem. Du kan til gengæld ændre dit eget syn, og når du ændrer dig, ændrer du også andres måde at se dig på.
Det skønne er så, at når du begynder at acceptere dig selv, da bliver det nemmere også at være sund og god ved dig selv. Når din krop en del af hele dig, kommer sundheden ofte også mere af sig selv. Du får lettere ved at give din krop den hvile og bevægelse, den kan lide. Men husk det skal være af kærlighed. Aldrig af skam eller vrede.
Så ændringen fra kropsskam og selvhad mod større selvværd og kærlighed begynder med, at du holder op med at splitte din krop fra dig og inddrager din krop, dit sind i hele dig.
Øvelser til at blive bedre venner med kroppen
Tag en selfie:
Hver dag i en uge skal du tage et billede af din krop, som viser dens skønhed. Leg med det, og bevæg dig rundt i forskellige vinkler og stemninger. Husk, at billederne kun er til dig, så slip hæmningerne og find din indre prinsesse frem, der bare stråler og synes, du er SÅ smuk!
Se forskellen på det indre og det ydre:
Næste gang du ser en tyk dame, tænk da over, hvad du har det med at sætte af ord på personen. Er din tanke at hun er doven eller grådig? Tænker du om en tynd kvinde at hun er kontrolleret eller fanatisk? Prøv om du kan være ærlig overfor dig selv om, hvad du tænker. Der er mange grunde og historier, der gør at vi har den krop vi nu har. Når vi begynder at se det om andre, bliver det også nemmere for dig at bære din egen krop med ro og stolthed.
Giv din krop en gave:
Kropsskam handler om ikke at føle sig god nok, at være forkert og ikke fortjener at blive værdsat, før man har opnået et selvbestemt ideal. Men det er ikke sikkert du nogensinde vil kunne opnå dit ideal, så omfavn din krop, og giv dig selv mere omsorg. Forkæl din uperfekte krop med varme bade og dejlige olier. Giv dig selv al den sanselighed du gerne vil have. Lige nu. Med den krop, du har.
Fortæl om din skam:
Skam trives i hemmelighederne. I det, vi ikke vil have, andre skal vide om os, og det, vi absolut ikke vil have, de skal se. Skam sidder på skulderen af os og visker i vores ører, at vi ikke er værdige til kærlighed og at andre vil gå fra os, hvis de ser os med alle vores fejl. Kuren mod dette begynder med, at du deler det, du virkelig ikke kan lide ved din krop, med en, du holder af. Vis det frem. Du må gerne lukke øjnene imens, men det skal frem i lyset. Vis din krop frem til en, som vil se på den med kærlighed. Læg mærke til, hvad den anden siger og forsøg at se delen med den andens øjne.
Vær stolt over din krop:
Der er måske dele af din krop, som du aldrig kommer til at syntes er hamrende flotte. Okay – og hvad så? Hvad kan de dele af din krop? Kan dine tykke ben bære dig rundt om søerne? Kan dine små bryster amme babyer? Har dine strækmærker på kroppen været et resultat af graviditet, hvor du fik et velskabt barn ud af? Udseende er ikke alt. Hvad vi kan med vores krop og alle de glæder, der knytter sig til det, er også værd at fejre.
Så hold op med at stirre på dig selv og begynd at være lidt mere i din krop. Nyd det, du kan, og tak dine ben for dine gode gåture.
Alt i alt, husk at du er den person som du fortæller om dig selv og som andre fortæller om dig.
Så gå ud og fortæl dig selv og andre, at du er smuk lige som du er!
Litteratur til videre læsning
https://www.alt.dk/sundhed/kropsskam
https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjael/kroppen-er-blevet-et-alter-og-skal-helst-vaere-perfekt