Naturterapi
Naturterapi/ Naturbaseret terapi/ Økoterapi… hvad er forskellen er på alle de ord?
Hvad er naturterapi?
Ifølge nudansk ordbog eksisterer naturterapi ikke som et ord, men til trods for det bliver det ofte brugt i artikler og bøger. Der er mange udgaver af ordet, men det mest anvendte ord i Danmark er naturbaseret terapi. Med dette ord menes der, at man bruger naturen som rum for terapien af det psykiske og mentale. Tanken er at bare det at se på natur er med til at give afslappelse, fornyet energi og sætter vores krop i gang med hele os selv rent fysisk såvel som psykisk.
Det er dog sjældent nok, at behandle svært syge, kun ved at se og være i naturen, men det vil have en gavnlig effekt på den øvrige behandling. Nogle vil dog hævde, at naturen i sig selv er nok til at gøre en rask, men min erfaring siger mig, at det ikke helt er rigtigt.
Naturterapi historisk set
Rent historisk har naturen, gennem forskellige kulturer, været tillagt forskellig værdi. Nogle områder har haft en speciel religiøs betydning, mens andre har haft en mere uddannende betydning.
Hvis vi ser helt tilbage til middelalderen, havde klostrene, deres haver, der var opdelt i dyrkningsområder og områder, hvor man kunne få åndeligt nærvær med Gud. Senere har man også inden for psykiatrien brugt haver som miljøterapi i den forstand at de syge skulle holdes beskæftigede så de havde lettere ved at komme ud i samfundet igen fra hospitalet. En anden bonus for hospitalet var, at de blev mere selvforsynende og dermed også en økonomisk gevinst. Disse hospitaler var mest udbredt i USA og England, men Danmark havde også et par stykker bl.a. i Middelfart og Roskilde.
I de seneste år er der blevet mere fokus på naturbaseret terapi, men det er stadig USA, der har flest uddannelser og bruger denne terapiform mest. Dog er Sverige et stort foregangsland inden for Norden. I Danmark er terapihaven og forskningshaven Nacadia inspireret af Sveriges lanbrugsuniversitets have i Alnap.
Naturen har været brugt gennem alle tider.
Naturen har været brugt gennem alle tider, men det er først inden for de sidste godt 10 år at man har fået mere fokus på at forske i effekten af naturen på vores mentale sundhed.Hvilke former for naturterapi er der?
Der er forskel på hvad formålet med de forskellige terapiformer er og der er forskel på, hvad man foretager sig indenfor hvert terapifelt. Jeg vil her kort give et overblik over de mest brugte naturbaserede terapiformer:Haveterapi:
Formål: Personlig udvikling, genoptræning, læring, sociale kompetencer Aktivitet: Der arbejdes i haven eller i et drivhus Teoretisk baggrund: Psykoterapi, ergoterapi, fysioterapi og pædagogikNatur-guidet terapi eller Grøn bevægelse:
Formål: Kropslig og mental sundhed og forbedret motion, genoptræning, nedsættelse af stress og vægttab. Aktivitet: Gåture i naturen, motion i naturen, fitness i naturen… Teoretisk baggrund: Psykologi, psykoterapi, BAT (og i Danmark med mest fokus på idræt og fysioterapi)Adventure og vildmarks terapi:
Formål: Personlig udvikling, overskridelse af grænser, læring af færdigheder i forhold til overlevelse, sociale kompetencer og social inklusion. Aktivitet: Overlevelsesaktiviteter som eks. Mad over bål, lave bål og vandring med rygsæk. Dette foregår som regel i større naturområder og gerne områder med mere vild natur. Denne form foregår som regel i grupper. Teoretisk baggrund: Social-pædagogiskHortikulturel terapi eller Omsorgslandbrug:
Formål: Personlig udvikling, læring af færdigheder i relation til landbrug, sociale kompetencer, læring af social adfærd og evt. afvænning. Aktivitet: Dyrkning af landbrugsarealer i små eller store landbrug. Teoretisk baggrund: Social-pædagogikHelende haver:
Formål: Personlig udvikling, rehabilitering, læring, sociale kompetencer og afklaring Aktivitet: Der arbejdes i haven eller i et drivhus Teoretisk baggrund: Psykoterapi og social-pædagogikEcotherapi/ Økoterapi eller Natur-terapi:
Formål: Personlig udvikling, genoptræning, læring, sociale kompetencer og afklaring. (I Danmark specielt i forhold til arbejdsmarkedet eller uddannelse) Aktivitet: Primært psykoterapeutiske samtaler og symbolske aktiviteter med naturen. Det foregår i mange slags natur, men gerne i lidt mere vild natur. Teoretisk baggrund: Psykoterapi.